Vechten, vluchten of verkrampen?

Wat kies jij? In deze tijd (ja, ik weet het, iedereen heeft het erover), kan het zijn dat je meer spanning ervaart. Het kan onzeker aan voelen voor je, je weet mogelijk niet eens hoe volgende week eruit ziet. Mogelijk heb je te maken met uitdagingen als thuiswerken en kleine kinderen, of ben je ondernemer en heb je je zaak voorlopig dicht.

Wat is jouw instinctieve reactie op deze gebeurtenissen? Klap je dicht en trek je je terug? Weet je het beter dan de overheid en doe je het wel op jouw manier? Ben je druk met het zoeken naar mogelijkheden. Of hou je je angstvallig aan alle regels om erger te voorkomen. Dit is een greep uit mogelijke reacties. Misschien herken je het of kun je voor jezelf nagaan wat bij je past.

En hoe ga je op een gezonde manier om met de situatie. Een situatie die je zelf maar ten dele kunt beïnvloeden. Je krijgt de uitdaging om te roeien met de riemen die je hebt. Die spreekwoordelijke ‘riemen’ zijn niet veranderd, die had je al. De inhoud van de boot die je ermee beweegt is mogelijk wel veranderd. Hoe zorg je dan dat je vooruit kunt bewegen in plaats van overleven?

Afstemmen

Om te beginnen is het belangrijk dat je weet waar je eigen behoeftes en verlangens liggen. Als je vanuit ruimte, vanuit absoluut vertrouwen keuzes zou kunnen maken. Op welke manier neem je dan de volgende stap. Op welke manier zorg jij ervoor dat jouw ‘boot’ in beweging blijft met jou aan het stuur? Waar wordt jij blij van, maakt jouw hart een sprongetje van? En wat is dan een eerste stap die je dichterbij dit doel/ verlangen/ behoefte zou kunnen brengen. Een stap waar je zelf invloed op hebt? Een eerste stap hierbij is het aanvaarden dat de boot voller ligt dan je zou willen. Stoppen met duwen en verzetten tegen wat er is en kijken naar de mogelijkheden in afstemming met jouw zelf.

Vertrouwen

Als je afstemt en doet wat goed voelt voor jou, iets is waar je invloed op kunt uitoefenen, hoe klein dit ook is, geeft je het gevoel van vertrouwen. Vertrouwen dat je wel iets kunt doen en kunt bewegen met de stroom mee. Als je stopt met verzetten en de situatie neemt zoals deze is, dan kun je vandaar uit bijdragen op een manier die bij je past. Op deze manier kun je invloed uitoefenen binnen jouw cirkel van invloed. In overeenstemming met wat klopt voor jou. Op welke manier kun je jezelf een stap gunnen die bijdraagt aan jou situatie. Een voorbeeld: Stel, je werkt thuis, je hebt kinderen op de basisschool en die zijn ook thuis, met school bezig of al klaar om te gaan spelen. Ze vervelen zich en willen graag met jou iets doen, ze willen met je spelen of willen dat jij met ze gaat knutselen of naar buiten gaat, echter jouw werkdag is nog niet voorbij, je hebt nog een online overleg en hebt geen ruimte om te spelen. Wat dan? Hoe pak je dit aan? Mogelijk heb je behoefte aan rust in huis zodat je kunt focussen op werk, echter de kinderen vragen steeds luider om aandacht. Wat nu? Vraag jezelf af, wat wil ik werkelijk, wat is voor mij nu belangrijk, wat klopt voor mij om prioriteit te geven

Autonomie

Wanneer je kiest binnen de huidige omstandigheden, dan voel je dat je invloed hebt. Hoe klein deze soms ook is. Wat kan ik wel doen, in plaats van het verzet tegen alles wat anders is of niet kan op dit moment. Ook hier wat is reëel mogelijk. Lukt het niet bij alle online overleggen aanwezig te zijn in verband met de thuissituatie, maak hier dan afspraken over. Als we allemaal kijken naar wat er wel kan en onze energie hiervoor inzetten dan is er veel meer mogelijk.

Voldoening

Wanneer je haalbare doelen hebt, heldere afspraken en weet wat er wel kan en je daar achter kunt staan dan merk je dat je je doelen beter haalt. Dit levert meer voldoening op. Het sterkt je zelfvertrouwen dat je met de huidige situatie ook kunt omgaan en wie weet ervaar je zelfs plezier in hoe het nu gaat. Ja het is anders als voorheen, en anders is voor velen lastig. Veranderingen zitten we meestal niet op te wachten. We worden uitgedaagd om onze comfortzone te verlaten. Aan jou de keus dit ook daadwerkelijk te doen.

Jij hebt een keus, hou je uit alle macht vast aan je eigen comfortzone? Met de bijbehorende stress omdat nu eenmaal alles anders is?

Of beweeg je mee, met kleine stapjes, in overeenstemming met wat voor jou mogelijk is?

Wanneer we allemaal bewegen vanuit de mogelijkheden die er zijn, met empathie en begrip voor elkaar dan is er meer mogelijk.

Je kunt hier een audio bestand aanvragen voor een visualisatie ter ondersteuning van een fijnere wereld.

Emotionele Veerkracht

In deze workshop leer je weerbaarder te worden en vergroot je je eigen emotionele veerkracht. Meer informatie en data over de workshop “Emotionele Veerkracht“.

WhatsApp WhatsApp