Bezinning

Uiten

Uiten

Stap 2 bij het loslaten is het volledig uiten van datgene wat je wilt loslaten. De 1e stap was het neerzetten van een heldere intentie over wat je wilt loslaten. Op het moment dat de intentie helder is kun je merken dat er al kleine veranderingen plaatsvinden. Wellicht reageer je anders, krijg je nieuwe kansen of krijg je juist het gevoel dat je meer uitdagingen op je pad krijgt. Deze laatsten fungeren als het ware als een test, zodat je leert er anders mee om te gaan. De intentie alleen is vaak niet genoeg om iets daadwerkelijk los te laten. Het is belangrijk dat jij uit wat je dwarszit. Dit wil niet zeggen dat je eventueel betrokken personen op hoeft te zoeken. Nee, het gaat er vooral om dat jij uit wat je dwarszit, dat jij uit wat je weggestopt hebt. En dit kun je doen zonder dat er anderen bij aanwezig zijn. Op welke manier je dit kunt doen lees je hieronder.

Afsluiting op schrift

Wellicht ben je al aan de slag gegaan met het schrijven van wat je wilt loslaten. Misschien heb je dit kort en krachtig gedaan. Dat is prima voor het neerzetten van de intentie. In de 2e stap ga je het geheel verder uitwerken. Je schrijft net zolang tot er niets meer over te schrijven valt. Je schrijft over de situatie, over het gedrag, over al die keren dat je het hebt ervaren. Als er andere personen bij betrokken zijn dan kun je ook heel gericht naar 1 persoon schrijven. Het gaat er niet om dat je dit schrijven naar die persoon opstuurt maar dat jij je op papier volledig uit naar die persoon.

Mondeling uiten

Nu je alles hebt opgeschreven, ga je alles aan jezelf voorlezen. Het is krachtig dit te doen op een plek die voor jou symbolisch is. Doe dit vanuit je hart en in contact met al de emoties die dit bij je oproept. Het mag er allemaal zijn. Als emoties naar boven komen, sta dan jezelf toe om deze te ervaren. Deze emoties hebben immers een ‘plekje’ in jou gekregen. Nu is het tijd om deze te ervaren en te benoemen. Hiermee ontstaat er al ruimte.

Hart tot hart gesprek

Als je alles uitgesproken, voorgelezen hebt, dan stel je je voor dat de ander zou kunnen reageren. Je hoeft hiervoor de ander dus niet op te zoeken. Het gaat immers niet om de ander maar om jou. De ander speelt een rol in jouw ervaring. Stel je voor wat de reactie van de ander zou zijn en spreek deze hardop uit. Laat ook de ander spreken vanuit zijn/haar hart. Laat deze dialoog vanuit het hart doorgaan totdat alles is gezegd en je voelt dat het klaar is.

Accepteren

De volgende fase is het accepteren van hetgeen gebeurd is. Accepteren dat het bij jouw leven hoort. Accepteren dat het zo gegaan is, zoals het is gegaan. Zonder oordeel, zonder er waarde aan te hechten. Alsof je naar een toneelstuk zit te kijken van wat er is gebeurd zonder dat je het nog langer met je mee hoeft te dragen. En voel of het daadwerkelijk vrij voelt. Voelt het nog niet vrij? Dan vraag je je af of er  nog iets gezegd moet worden, of wellicht moet je nog iets doen voordat dit geheel vrij voelt. Wanneer het vrij voelt voor jou dan spreek je dit hardop uit. Heb je al deze stappen doorlopen? Fantastisch, goed werk! Je hebt nu bij jezelf ruimte gecreëerd, ruimte voor nieuwe ervaringen. Ruimte voor iets nieuws, iets anders. Weet je al wat dat is? Maak dit dan zo concreet mogelijk. Schrijf het op, spreek het uit, visualiseer het. Succes.

3 Tips voor omgaan met verlies in Corona tijd

Omgaan met verlies in Corona tijd. Wat helpt, wat is heilzaam, wat kun je zelf doen. Tips die je meteen kunt toepassen.

Vechten, vluchten of verkrampen?

Omgaan met stressvolle situaties, vechten, vluchten of verkrampen. Hoe ga jij hier mee om?

Verhogen vitaliteit voor meer energie

Verhoog je vitaliteit door stil te staan bij je eigen energie huishouding, ter voorkoming van een burn-out. Meer energie? Wordt je bewust van je weerstand en verzet. Verzet kost veel energie, energie die je kunt gebruiken op een andere manier. Ben jij je bewust van waar je je tegen verzet, verhoog dan je energie?

Op de hoogte blijven van tips?

Meld je dan aan voor Tips voor een Vrijer Leven

Moeiteloos Veranderen?

In deze workshop leer je de tips toepassen. Veranderen is eenvoudiger dan je denkt. Meer informatie en data over de workshop “Moeiteloos Veranderen“.

Moeiteloos, Luchtig
WhatsApp WhatsApp