verdriet verlies

3 Tips voor omgaan met verlies in Corona tijd

Omgaan met verlies is nooit gemakkelijk. Het roept van alles op. Verdriet, frustratie, onmacht, boosheid enz. en vaak is dit zeer intens. Of je voelt je verdoofd, trekt je terug, wilt vooral dat alles weer wordt zoals het was. En dan nu, in deze tijd is het hebben van gezelschap, het luisterend oor, de arm om je heen niet zo vanzelfsprekend als het was. Dus wat nu.

 TIP 1: Stop met je te verzetten tegen de situatie

Ook al zou je liever willen dat het anders was, dat je bijvoorbeeld met je hele familie bij elkaar kunt komen om te rouwen. Of dat je een grote begrafenis had gewild, of dat je het liefst wilt dat je dierbare er weer is. Het is nu eenmaal zo. Zie de feiten onder ogen, hoe pijnlijk dit ook is.

TIP 2: Ervaar wat het werkelijk met je doet

Het verzet tegen de situatie is een manier om je gevoel uit de weg te gaan. Zeker omdat deze zo intens is zoeken we een manier om er bij weg te bewegen. Om deze emoties minder te voelen. Echter wanneer we juist het tegenovergestelde doen, de emoties dus volledig omarmen en ervaren, dan begint het verwerkingsproces en het herstel. De emotie voelen zoals die is, zonder deze af te zwakken of op te jutten. Een emotie is energie in beweging. Die komt en gaat. En net zoals een vuurtje brand ook dit dooft wanneer er geen brandstof aan gegeven wordt. Emoties zullen voor een langere tijd opspelen, soms op onverwachte momenten. Onderdruk ze niet, erken ze, voel ze, ervaar ze.

TIP 3: Deel dit met iemand of schrijf erover

Deel je gevoelens met iemand anders. Blijf er niet mee rondlopen. Deel wat je ervaart. Heb je niet het gevoel dat je dit met iemand kunt delen om wat voor reden dan ook. Dan schrijf op wat je ervaart, maak er een kunstwerk van, een lied, een tekening of geef er op een manier uiting aan die voor jou klopt. Heb je het gevoel niet alles gezegd te hebben tegen degene die je bent verloren? Verzin een manier die bij jou past om dit alsnog te doen. Het gaat om jouw proces van verwerken. Schrijf bijvoorbeeld een brief waarin je dat wat nog niet gezegd is verwoord wordt. Ook dit helpt bij het verwerkingsproces.

Met deze 3 tips kun je zelf aan de slag. Ik wens je heel veel sterkte.

Meer lezen over omgaan met emoties.

Emotionele Veerkracht

In deze workshop leer je weerbaarder te worden en vergroot je je eigen emotionele veerkracht. Meer informatie en data over de workshop “Emotionele Veerkracht“.

Je kunt hier een audio bestand aanvragen voor begeleiding in het toelaten van emoties.

WhatsApp chat